Επιστήμη και Αλήθεια: Δοκίμια στη φιλοσοφία της επιστήμης

ΣΤΑΘΗΣ ΨΥΛΛΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΟΚΙΜΙΑ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

20,90

Κωδικός προϊόντος: 978-960-89426-6-0 Κατηγορία:
000
Τίτλος

Επιστήμη και Αλήθεια: Δοκίμια στη φιλοσοφία της επιστήμης

Γενικές Πληροφορίες

Συγγραφέας

Επιμέλεια-διόρθωση

Ευδοξία Μπινοπούλου

Ημερομηνία Έκδοσης

Δεκέμβριος 2008

Αριθμός σελίδων

ISBN

978-960-89426-6-0

Κατηγορία

Φιλοσοφία

Σύνοψη

Το Επιστήμη και Αλήθεια αποτελεί μια κριτική υπεράσπιση της θέσης ότι η επιστήμη είναι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε επινοήσει για να κατανοούμε τον κόσμο. Ο επιστημονικός ρεαλισμός—το βασικό νήμα που διατρέχει το βιβλίο—είναι η φιλοσοφική θέση που χαρακτηρίζεται από γνωσιακή αισιοδοξία. Δεν υποστηρίζει απλώς ότι η επιστήμη στοχεύει στο να ανακαλύψει την καθορισμένη και ανεξάρτητη από τον νου δομή του κόσμου, αλλά προσθέτει ότι εν γένει επιτυγχάνει σε αυτό τον σκοπό. Οι ώριμες και επιτυχημένες στις προβλέψεις τους επιστημονικές θεωρίες είναι καλά επικυρωμένες και προσεγγιστικώς αληθείς για τον κόσμο.

Τα δοκίμια που συνθέτουν αυτό τον τόμο έχουν γραφεί κατά την περίοδο 2000-2007 και εμπίπτουν σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά τον επιστημονικό ρεαλισμό και την έννοια της αλήθειας. Η δεύτερη εξετάζει την φιλοσοφία της αιτιότητας. Η τρίτη αναδεικνύει κάποιους προβληματισμούς σε επιμέρους θέματα στη φιλοσοφία της επιστήμης, όσον αφορά την επιστημονική μέθοδο, τα θεμέλια της θεωρίας της εξέλιξης και τη φύση των μαθηματικών.

Το ανά χείρας βιβλίο συνιστά μια πρωτότυπη και συστηματική διερεύνηση καίριων και επίκαιρων προβλημάτων στη φιλοσοφία της επιστήμης. Διευρύνει τη συζήτηση για τον επιστημονικό ρεαλισμό και την αιτιότητα, προσφέρει καινοφανείς θεωρήσεις και επιχειρήματα και χαράζει νέες φιλοσοφικές διαδρομές και ευρύτερους ορίζοντες.

Συγγραφέας

Ο Στάθης Ψύλλος διδάσκει φιλοσοφία της επιστήμης στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το διδακτορικό του στη φιλοσοφία της επιστήμης από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1994 και κατόπιν εργάστηκε ως μεταδιδάκτορας της Βρετανικής Ακαδημίας στο London School of Economics από το 1995 έως το 1998. Από το 1993 έως το 1998 διετέλεσε πρώτα βοηθός και στη συνέχεια αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης του British Journal for the Philosophy of Science. Από το 1998 είναι συνεργάτης του Center for the Philosophy of Social and Natural Sciences (CPNSS) του LSE.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων:
Scientific Realism: How Science Tracks Truth, (Routledge 1999)
Causation and Explanation, (Acumen & McGill-Queens University Press 2002)—το οποίο έλαβε το βραβείο των Προέδρων της Βρετανικής Εταιρίας για τη Φιλοσοφία της Επιστήμης (BSPS) για το καλύτερο εγχειρίδιο φιλοσοφίας της επιστήμης,
Philosophy of Science A -Z, (Edinburgh University Press 2007)
Λογική: Η Δομή του Επιχειρήματος (με τους Δημήτρη Πορτίδη και Διονύσιο Αναπολιτάνο, Νεφέλη 2007).
Knowing the Structure of Nature, (Palgrave/MacMillan, 2009)

Είχε την επιμέλεια (με τον Martin Curd) του Routledge Companion to Philosophy of Science, (Routledge 2008).

Έχει δημοσιεύσει πάνω από εξήντα άρθρα, κυρίως στην φιλοσοφία της επιστήμης και τη μεταφυσική, σε έγκυρα διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Το 2007 εξελέγη πρόεδρος της European Philosophy of Science Association (EPSA).