Πολιτική στην Ελλάδα: Η πρόκληση του εκσυγχρονισμού

KEVIN FEATHERSTONΕ (επιμ.)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ

27,00

Κωδικός προϊόντος: 978-960-89426-3-9 Κατηγορία:
000
Τίτλος

Πολιτική στην Ελλάδα: Η πρόκληση του εκσυγχρονισμού

Γενικές Πληροφορίες

Συγγραφέας

Μετάφραση

Γιώργος Νιάρχος

Επιστημονική επιμέλεια

Kevin Featherstone, Δημήτρης Παπαδημητρίου

Επιμέλεια-διόρθωση

Άννα Περιστέρη

Ημερομηνία Έκδοσης

Νοέμβριος 2007

Αριθμός σελίδων

ISBN

978-960-89426-3-9

Κατηγορία

Πολιτική

Σύνοψη

Τι άλλαξε τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα; Τι είδους πιέσεις ασκήθηκαν και από πού; Τι δεν μπόρεσε να αλλάξει και γιατί; Ποιοι εμπόδισαν τις μεταρρυθμίσεις; Ποιες ομάδες συμφερόντων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής;

Η συναρπαστική πολιτική ιστορία της Ελλάδας των τελευταίων τριάντα χρόνων, γραμμένη από εξέχοντες επιστήμονες και ερευνητές, με την επιστημονική επιμέλεια του Kevin Featherstone, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics and Political Science.

Πάνω από τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στην Ελλάδα, και κατά την περίοδο αυτή η χώρα γνώρισε σημαντικές αλλαγές. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τη διαδικασία του «Εξευρωπαϊσμού», «φυσική» συνέπεια της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση όξυναν τις πολιτικές εντάσεις και διαμόρφωσαν ένα «εκσυγχρονιστικό» πρόγραμμα, που τα τελευταία χρόνια ταυτίστηκε εν πολλοίς με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, και το οποίο συγκρούστηκε με παραδοσιακές πρακτικές και μεθόδους. Επιπλέον, νέες προκλήσεις προέκυψαν για την ελληνική κοινωνία, με πιο χαρακτηριστικές, τη διαμόρφωση μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, την έλλειψη πίστης σε παλιές ιδεολογίες και την άμβλυνση των παλαιών πολιτικών ρήξεων και διχασμών. Προκλήσεις που διαμόρφωσαν μια νέα πολιτική δυναμική για τη χώρα. Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις να προσαρμοστεί στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, τη στιγμή που συγκεκριμένα συμφέροντα και ομάδες αντιδρούν προς τις μεταρρυθμίσεις και περιορίζουν την πολιτική βούληση.
Ο ανά χείρας τόμος, σπάνιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον συλλογικό έργο για την πολιτική και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στη σύγχρονη Ελλάδα, συγκεντρώνει μελέτες στις οποίες αναλύονται λεπτομερώς επίμαχα ζητήματα όπως ο βαθμός διείσδυσης της πολιτικής του «εκσυγχρονισμού» στην ελληνική κοινωνία, οι αλλαγές στο πολιτικό και κομματικό σύστημα, η εξωτερική πολιτική και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μεταρρυθμίσεις στις σχέσεις κράτους οικονομίας, το ασφαλιστικό σύστημα, τα συνταγματικά δικαιώματα, το σύστημα υγείας. Τι άλλαξε, λοιπόν, τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα; Τι δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί και γιατί; Ποιες ήταν οι πολιτικές δυσκολίες και ποιοι εμπόδισαν τις μεταρρυθμίσεις; Τι μας επιφυλλάσει το μέλλον;

Συγγραφέας

Ο Kevin Featherstone είναι κάτοχος της έδρας σύγχρονων ελληνικών σπουδών Ελευθέριος Βενιζέλος στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο London School of Economics and Political Science. Έχει γράψει εκτενώς για την πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ντία Αναγνώστου  είναι Λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και Επιστημονική Συνεργάτις στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει γράψει άρθρα για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις μειονότητες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Sara Allin είναι ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο στο London School of Economics and Political Science. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντοπίζονται στο χώρο της συγκριτικής υγειονομικής πολιτικής και τις υπηρεσίες υγείας.

Ο Παύλος Ελευθεριάδης είναι καθηγητής στηv Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι συγγραφέας του «The Idea of a European Constitution» Oxford Journal of Legal Studies (2007), «Cosmopolitan Law» European Law Journal (2003), «The European Constitution and Cosmopolitan Ideals» Columbia Journal of European Law (2001), της μονογραφίας, Συνταγματισμός και Πολιτικές Αξίες (1999), καθώς και πολλών άρθρων που αφορούν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το Συνταγματικό Δίκαιο και τη Φιλοσοφία του Δικαίου. Δικαίου.

Η Στέλλα Λαδή είναι επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ήταν λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης στα πανεπιστήμια του Sheffield και του Exeter. Οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν τη μονογραφία Globalization, Policy Transfer and Policy Research Institutes (2005) και τα άρθρα «Europeanization and Environmental Policy Change» Policy and Society (2005),  «Παγκοσμιοποίηση, Εξευρωπαϊσμός και Μεταφορά Πολιτικών: Μια Διαλεκτική Προσέγγιση», Επιθεώρηση Διοικητικής Επιστήμης (2004).

Ο Κώστας Λάβδας είναι Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης & Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου. Είναι συγγραφέας των βιβλίων, Δημιουργία και Εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (2003), Politics, Subsidies and Competition (1999), The Europeanization of Greece: Interest Politics and the Crises of Integration (1997) πολλών κεφαλαίων σε διεθνείς και ελληνικούς συλλογικούς τόμους καθώς και συνεπιμελητής του συλλογικού τόμου Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Πολιτική Θεωρία: Η Πρόκληση του Ρεπουμπλικανισμού (2004).

Ο Χρήστος Λυριντζής είναι καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τα πολιτικά κόμματα, την ελληνική πολιτική, την πολιτική επικοινωνία και τη συγκριτική πολιτική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη συγκριτική μελέτη των Βαλκανικών χωρών καθώς και στα θέματα σύγχρονης πολιτικής θεωρίας.

Ο Ηλίας Μόσσιαλος είναι καθηγητής Υγειονομικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του London School of Economics and Political Science.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Η καχεκτική δημοκρατία: Κόμματα εκλογές 1946-1967  (2001) και πλήθους άρθρων που αφορούν την πολιτική ιστορία και την πολιτική κοινωνιολογία. Επίσης είναι συνεπιμελητής και εκδότης της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης.

Ο Σπύρος Οικονομίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο London School of Economics and Political Science. Είναι συνσυγγραφέας του βιβλίου The Economic Factor in International Relations: A Brief Introduction (2001).

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής πολιτικής στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και επισκέπτης καθηγητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο στο London School of Economics and Political Science. Έχει γράψει το Negotiating the New Europe (2002) καθώς και πολλά άρθρα που αφορούν την διαρθρωτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικής επιστήμης και Ευρωπαϊκής Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Δημόσια Πολιτική, τη Μετάβαση στην Δημοκρατία στις χώρες της Κεντρικής- Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, το Κοινωνικό Κεφάλαιο και τη Δημόσια Πολιτική, τους Θεσμούς και τη Θεσμική Μεταβολή

Ο Γιώργος Παγουλάτος είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, κ.α.) και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, μεταξύ των οποίων και το Greece's New Political Economy. State, Finance and Growth from Postwar to EMU (2003) (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών).

Ο Πλάτων Τήνιος είναι οικονομολόγος ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ήταν σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από το 1996 έως το 2004.

Κριτικές

Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Τι συμβαίνει στο πιλοτήριο, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 1.2.2009

Γιάννης Ασδραχάς, Έρευνα για αθλητισμό, πολιτική και ΜΜΕ, "Εξπρές", 25.1.2009

Βασίλης Καλαμαράς, Τριάντα χρόνια φαγούρας, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", 22.2.2008

Σωτήρης Βανδώρος, Στα μισά του δρόμου η μεταρρύθμιση, "Ελεύθερος Τύπος", 17.2.2008

Αριστοτελία Πελώνη, «Ζείτε 30 χρόνια... μποτιλιαρισμένοι», "Τα Νέα", 15.12.2007

Αριστοτελία Πελώνη, Ο εκσυγχρονισμός δεν άγγιξε την κοινωνία, "Τα Νέα", 4.12.2007